Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wagner avannut kymmeniä rekrytointikeskuksia Venäjällä – uusia taistelijoita haetaan muun muassa urheilukeskuksista

Venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner on avannut Venäjällä kymmeniä rekrytointikeskuksia, ilmoittaa Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin. Lausunnossaan Prigozhin kuvailee ukrainalaisjoukkojen vastarintaa mittavaksi, mutta sanoo ryhmänsä jatkavan eteenpäin.

Keskuksia on kaikkiaan 42 kaupungissa, ja Prigozhinin julkaiseman listan mukaan taistelijoita rekrytoidaan urheilukeskuksissa ja kamppailulajikerhojen yhteydessä.

Prigozhin oli kuukausien ajan rekrytoinut taistelijoita vankiloista. Helmikuun alkupuolella Wagner-pomo kuitenkin sanoi vankilarekrytointien loppuneen, nähtävästi puolustusministeriön painostuksen vuoksi.

Wagner-pomo on ollut kuukausien ajan poikkiteloin Venäjän puolustusministeriön kanssa. Prigozhin on muun muassa useaan otteeseen tehnyt julistuksia voitoista taistelutantereella ennen Venäjän asevoimia ja kritisoinut maan korkeinta sotilasjohtoa.

Prigozhin on myös valittanut, että jatkuva pula ammuksista ja täydennysjoukoista on vaikeuttanut Wagnerin taistelijoiden etenemistä Itä-Ukrainan Bahmutissa. Kiivaat taistelut Bahmutin kaupungissa ja sen ympäristössä ovat jatkuneet jo kuukausia, ja kumpikin osapuoli on kärsinyt mittavia tappioita.

Ajatushautomo: Wagnerin hyökkäystoimet tauonneet

Wagner sanoi aiemmin tällä viikolla ottaneensa haltuunsa Bahmutin itäosat. Prigozhinin mukaan ryhmän hallussa ovat kaikki kaupunkia halkovan joen itäpuoliset alueet.

Yhdysvaltalaisen ajatushautomon Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan Wagnerin hyökkäysoperaatiossa Bahmutin itäosassa näyttää kuitenkin sittemmin alkaneen taktinen tauko.

Ajatushautomon mukaan ei ole kuulunut lainkaan raportteja siitä, että Wagnerin taistelijat olisivat tehneet kaupungin itäosista käsin hyökkäysoperaatioita Bahmutin keskiosiin.

ISW:n mukaan ei ole varmaa, voivatko palkkasoturit säilyttää operatiivisen valta-asemansa Venäjän tulevissa Bahmutiin kohdistuvissa hyökkäyksissä.

Wagnerin taistelijat ovat tehneet yhdeksän kuukauden ajan rajuja hyökkäyksiä Bahmutin itäosiin. Ajatushautomon mukaan ryhmä ei ole todennäköisesti tällä hetkellä valmis ylittämään Bahmutkajokea kaupungin keskustaan.

Bahmutiin saapunut venäläisvahvistuksia

ISW arvioi aiempien hyökkäysten syöneen Bahmutissa merkittävän määrän Wagnerin henkilöstöä ja resursseja. Tällä hetkellä on kuitenkin epäselvää, onko tämä johtanut Wagnerin taistelutoiminnan tyrehtymiseen.

Ukrainalaisjoukkojen edustaja sanoi ISW:n mukaan aiemmin tällä viikolla, että Bahmutiin on saapunut enenevässä määrin määrittelemättömiä venäläisvahvistuksia.

Ajatushautomo arvioi, että palkkasotilaat saattavatkin pitää väliaikaista taktista taukoa, jotta voivat odottaa vahvistuksia ja valmistautua operaatioihin kaupungin keskustassa.

- - - - -

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.