Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Niinistö: Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainaan ei ole ollut mitään puhetta – USA ja EU aloittavat neuvottelut sähköajoneuvojen akkumateriaalien vientiluvasta

Presidentti Niinistö: Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainaan ei ole ollut kenenkään kanssa mitään puhetta

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainalle ei ole ollut kenenkään kanssa mitään puhetta.

Niinistö vierailee paraikaa Yhdysvalloissa. Presidentin kanslia välitti hänen kommenttinsa STT:lle sähköpostitse.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi perjantaina vierailullaan Kiovassa, että Suomen käytöstä poistuvien hävittäjien luovuttamista Ukrainaan voidaan arvioida. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kommentoi myöhemmin Iltalehdelle ja MTV:n uutisille, ettei hän tiennyt etukäteen Marinin aikeista puhua asiasta Kiovassa.

Enemmistö hyväksyy kyselyssä ainoaksi talouden sopeutustoimeksi yritystukien karsimisen

Yritystukien karsiminen on ainoa julkisen talouden sopeutuskeino, jota enemmistö suomalaisista kannattaa. Asia ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiö Kaksin tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Yritystukien karsimisen hyväksyi kyselyssä sopeutuskeinoksi kolme viidesosaa vastaajista. Kaikkia muita ehdotettuja sopeutuskeinoja enemmistö vastusti.

Eniten kyselyssä vastustettiin eläkkeiden leikkaamista, lainanoton lisäämistä ja julkisten hyvinvointipalveluiden karsimista.

Kyselyyn vastasi tammikuussa noin 4 000 iältään 18–79-vuotiasta Suomessa asuvaa ihmistä. Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Kantar TNS.

USU-gallup: Sote-palvelut, koulutus ja maanpuolustus jätettäisiin kaikkein mieluiten leikkausten ulkopuolelle

Suomalaiset jättäisivät julkisten menoleikkausten ulkopuolelle kaikkein mieluiten sote-palvelut, koulutuksen ja maanpuolustuksen.

Asia ilmenee Uutissuomalaisen teettämästä gallup-kyselystä, jossa kysyttiin, mistä kohteesta ei ainakaan saisi leikata, jos valtiontaloutta sopeutettaisiin julkisia menoja leikkaamalla.

Vajaa kolmannes vastaajista ilmoitti, että sote-palveluista ei saisi leikata. Koulutuksen taas rajaisi leikkausten ulkopuolelle joka viides vastaaja. Vajaa kuudesosa vastaajista ilmoitti, että ainakaan maanpuolustuksesta ei saisi leikata.

Kyselyyn vastasi helmikuun lopussa tuhat suomalaista. Kyselyn virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Suoratoimitus on yleistynyt verkkokaupan liiketoimintamallina myös Suomessa, huonosta maineestaan huolimatta

Suoratoimitus verkkokaupan liiketoimintamallina yleistyy vauhdilla myös Suomessa, vaikka toimintatavalla on huono maine.

Suoratoimitus eli dropshipping tarkoittaa käytännössä sitä, että verkkokauppa myy tuotteita, joita myyjällä ei ole fyysisessä varastossaan. Sen sijaan yrittäjä hankkii tuotteen kolmannelta osapuolelta, useimmiten Kiinasta. Tuote lähetetään suoraan valmistajalta asiakkaalle.

Euroopan kuluttajakeskus saa yhä enemmän suoratoimitusta koskevia valituksia. Valitukset koskevat yleisimmin sitä, että tuotteet eivät vastaa sovittua tai tuote on viallinen.

Wall Streetin keskeiset indeksit päätyivät miinukselle Silicon Valley Bankin jouduttua viranomaisten hallintaan

New Yorkin pörssissä Wall Streetillä kaikki kolme keskeistä indeksiä päätyivät miinukselle pörssien sulkeutuessa perjantaina.

Pörssiä painoi aiemmin perjantaina Yhdysvaltojen pankkiviranomaisen ilmoitus ottaa haltuun vakaviin vaikeuksiin joutunut Silicon Valley Bank (SVB).

Teollisuusindeksi Dow Jones päätyi 1,1 prosentin laskuun, laaja-alainen S&P 500 oli 1,5 prosenttia miinuksella ja teknologiapainotteinen Nasdaq oli 1,8 prosenttia miinuksella.

Kalifornialaisia teknologiayrityksiä rahoittanut SVB joutui tällä viikolla kriisiin ilmoitettuaan usean miljardin osakeannista. Sen seurauksena asiakkaat alkoivat vetää talletuksiaan pankista, mikä johti kassakriisiin. (Lähde: AFP)

USA ja EU aloittavat neuvottelut sähköajoneuvojen akkumateriaalien vientiluvasta

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ovat sopineet aloittavansa neuvottelut siitä, että eurooppalaiset yritykset saisivat luvan viedä Yhdysvaltoihin sähköajoneuvojen akkumateriaaleja.

EU haluaa päästä mukaan Yhdysvaltojen uuteen vihreän talouden elvyttämisohjelmaan, jossa eurooppalaiset tuottajat saisivat viedä kriittisiä akkumateriaaleja Yhdysvaltoihin. Lisäksi EU toivoo eurooppalaisten yritysten saavan Yhdysvaltojen valtion tukia Bidenin allekirjoittaman suunnitelman mukaisesti.

Osapuolet ilmoittivat pyrkivänsä aloittamaan neuvottelut välittömästi. (Lähde: AFP)

Ruusuvuorelle iso voitto, espanjalainen Bautista Agut kaatui kahdessa erässä

Suomen Emil Ruusuvuori on voittanut Yhdysvaltojen Kaliforniassa Indian Wellsissä tenniksen miesten kaksinpelissä espanjalaisen Roberto Bautista Agutin 7–6 (7–5), 6–2. Kyseessä oli turnauksen 2. kierroksen ottelu.

Ruusuvuori kohtaa 3. kierroksen ottelussa voittajan ottelusta Pedro CachinAlexander Zverev.

ATP-listalla sijalla 59 oleva Ruusuvuori oli kohdannut Bautista Agutin kerran aiemmin ennen perjantain ottelua. Tuolloin ATP-listalla sijalla 27 oleva espanjalainen voitti ottelun.

Florida voitti jatkoajalla, Eetu Luostarinen Panthersin tehopelaaja

Jääkiekon NHL:ssä Florida Panthers on voittanut Chicago Blackhawksin 4–3 jatkoajalla. Ottelu oli Floridalle vaikea, sillä joukkue oli kahden erän jälkeen 0–2-tappiolla.

Päätöserässä alkoi Floridan takaa-ajo, ja joukkue nousi ensin 2–2-tasatilanteeseen. Sen jälkeen Eetu Luostarinen teki Floridalle 3–2-johtomaalin, mutta Chicago tasoitti 45 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua Cole Guttmanin maalilla.

Jatkoajalla Brandon Montour teki Floridan voittomaalin Aleksander Barkovin ja Carter Verhaeghen syötöistä.

Uransa parasta kautta NHL:ssä pelaava Luostarinen keräsi ottelusta tehot 1+1.