Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pankkibarometri: Kotitalouksien luotonhaku hyytyi alkuvuonna

Kotitalouksien luotonkysyntä on ollut alkuvuoden aikana selvästi vähäisempää kuin vastaavaan aikaan viime vuonna, arvioivat pankinjohtajat Finanssialan Pankkibarometrissä.

Barometrissä lähes jokainen vastaaja arvioi, että kuluvalla vuosineljänneksellä luottoja on myönnetty vähemmän kuin vuotta aiemmin. Pankinjohtajien mukaan myös yrityksille myönnettyjen luottojen määrä on vähentynyt.

– Euroopan keskuspankki on kiristänyt nopeasti rahapolitiikkaa korkean inflaation selättämiseksi. Tämän seurauksena markkinakorot ovat nousseet ja luotonkysyntä on ollut vähäisempää kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, sanoo Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Mariia Somerla tiedotteessa.

Pankkibarometristä ilmenee, että myös odotukset kotitalouksien lähikuukausien luotonkysynnästä ovat heikentyneet merkittävästi vuoden takaisesta. Sama pätee yrityspuolella.

– Erityisesti luotonkysyntä investointeihin näyttäisi heikentyneen selvästi. Vastaajat arvioivat, että luottoja otetaan lähinnä käyttöpääomaa ja rahoituksen uudelleenjärjestelyjä varten, Finanssiala kertoo.

Finanssiala teki barometrikyselyn helmikuussa, ja vastauksia saatiin 55 pankinjohtajalta.