Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amnesty: Vähemmän tappavien ammusten väärinkäyttö yleistynyt – "Maailmanlaajuinen sopimus tarvitaan kipeästi, jotta väärinkäytösten kasvu saadaan pysäytettyä"

Kumiluotien ja muiden vähemmän tappavien ammusten valikoima on kasvanut ja niitä on yhä helpommin lainvalvontaviranomaisten saatavilla eri puolilla maailmaa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestön mukaan vähemmän tappavien ammusten käyttäminen mielenosoittajia vastaan on lisääntynyt, samoin kuin ammusten aiheuttamat vakavat vammat.

Vähemmän tappavista aseista aiheutuneita silmävammoja on Amnestyn mukaan raportoitu Etelä- ja Keski-Amerikan valtioissa, Euroopassa, Afrikassa ja Yhdysvalloissa järjestetyissä mielenosoituksissa.

Tuoreessa raportissaan Amnesty kuvaa poliisin ja muiden lainvalvontaviranomaisten vähemmän tappavien aseiden käyttöä. Raportti perustuu yli viisi vuotta kestäneeseen tutkimukseen 30 eri maassa.

Voimakeinojen käytöstä mielenosoituksissa kaivataan selkeitä ohjeistuksia

Amnesty esittää, että vähemmän vaarallisten aseiden valmistusta, myyntiä ja käyttöä tulisi säännellä kansainvälisesti.

– Vähemmän tappavien aseiden valmistusta ja kauppaa on valvottava. Lisäksi poliisille ja muille turvallisuudesta vastaaville viranomaisille pitää tehdä selkeät ja sitovat ohjeet voimakeinojen käytöstä mielenosoituksissa. Oikeudellisesti sitova ja maailmanlaajuinen sopimus tarvitaan kipeästi, jotta väärinkäytösten kasvu saadaan pysäytettyä, Amnestyn tutkija Patrick Wilcken sanoo tiedotteessa.

Yhdessä muiden järjestöjen kanssa Amnesty vaatii YK:n jäsenmaita solmimaan kidutusvälineiden kauppaa säätelevän kansainvälisen sopimuksen.

Sopimuksella voitaisiin Amnestyn mukaan kieltää kokonaan lainvalvontakäyttöön soveltumattomien, vaarallisten ja epätarkkojen aseiden, kuten kumipäällysteisten metalliluotien tai useita projektiileja sisältävien kranaattien valmistus ja kauppa. Lisäksi voitaisiin säädellä vähemmän vaarallisten aseiden kauppaa ihmisoikeusperustaisesti.