EU-komissio ehdottaa EU:n sähkömarkkinoille uudistusta, jolla se haluaa nopeuttaa uusiutuvien energialähteiden käyttöä ja asteittaista luopumista maakaasun käytöstä. Näin se haluaa vähentää fossiilisten polttoaineiden niukkuudesta johtuvia hinnanvaihteluita.
Syy uudistuksille on energiasota, joka on käynnistynyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan.
Venäjän pelailu energiatoimituksilla on aiheuttanut sen, että aika ajoin kallis maakaasun hinta on päässyt määrittelemään koko sähkön hinnan. Syynä on se, että hinnan koko sähkömarkkinoilla määrittelee se tuottaja, jonka tuotetta tarvitaan viimeiseksi täyttämään kysyntä.
Uudistuksessa on määrä tarkistaa useita EU-säädöksiä. Kohteina ovat erityisesti sähköasetus, sähködirektiivi ja REMIT-asetus, joka muodostaa alakohtaisen sääntelykehyksen energian tukkumarkkinoiden valvonnalle.
Komissio pyrkii uudistuksella myös ohjaamaan kohti pidempiaikaisia fossiilivapaita sähkösopimuksia.
Kuluttajille tulisi komission tiedotteen mukaan mahdollisuus valita useista erilaisista sopimuksista ja saada nykyistä selkeämmät tiedot ennen sopimusten allekirjoittamista. Ideana on se, että kuluttajien olisi turvallista sitoutua pitkän aikavälin hintoihin liiallisten riskien ja heilahtelujen välttämiseksi.
Ohjailua energiankäyttöön
Samaan aikaan kun maakaasu on päässyt ohjailemaan aika ajoin kaikkea sähkön hintaa, ovat esimerkiksi uusiutuvan energian ja ydinvoiman tuottajat päässeet nauttimaan noilta hetkiltä mittavista tuotoista. Uudistuksella on tarkoitus varmistaa, että muun muassa uusiutuvan energian alemmat kustannukset näkyvät myös sähkölaskuissa.
Tarkoitus on saada maakaasulle lisää kilpailua muun muassa puhtaan energian varastoinnilla ja niin sanotulla kysyntäjoustolla.
– Tämä vähentää fossiilisten polttoaineiden vaikutusta kuluttajien sähkölaskuihin ja varmistaa, että uusiutuvien energialähteiden alhaisemmat kustannukset välittyvät laskuihin, EU-komissio arvioi tiedotteessaan.
Kysyntäjoustolla tarkoitetaan sähkönkäytön siirtämistä korkean kulutuksen ja hinnan tunneilta edullisempaan ajankohtaan tai käytön hetkellistä muuttamista tehotasapainon hallinnan tarpeisiin. Kantaverkkoyhtiö Fingrid kertoo, että kysyntäjoustoon osallistuminen voi edellyttää yrityksiltä alussa investointeja mutta pitkällä aikavälillä se voi tarjota kustannustehokkaan ratkaisun.
Jäsenvaltioiden tulee myös nimetä toimituksista viime kädessä vastaavat toimittajat, jotta yksikään kuluttaja ei jää ilman sähköä. Uudistuksessa annetaan jäsenvaltioille mahdollisuus ulottaa säännellyt vähittäishinnat koskemaan kotitalouksia ja pk-yrityksiä kriisitilanteessa.
Ehdotuksessa asetetaan myös uusia velvollisuuksia helpottaa uusiutuvien energialähteiden liittämistä verkkoon ja parantaa tuotannon ennustettavuutta.
Myös sähköntuottajien tulojen vakauden takaamiseksi hintojen epävakaudelta on tulossa komission mukaan toimenpiteitä.