Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Noin 30 diabeetikkoa altistui neulavirheelle Turussa – altistuneissa mahdollisesti myös muita

Turussa Paltan alueella altistui neulavirheelle yhteensä noin 30 diabeetikkoa ja mahdollisesti joitakin muita, kertoi ikääntyneiden palvelujen tulosaluejohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta (Varha) keskiviikkona.

Pöyhönen sanoi STT:lle, että arvio altistuneiden kokonaismäärästä oli edelleen keskiviikkona osapuilleen 50, kuten Varha tiedotti jo tiistaina. Neulavirheen vuoksi nämä kotihoidon asiakkaat ovat saattaneet altistua veriteitse tarttuville taudeille.

Pöyhösen mukaan keskiviikkona ei ollut selvinnyt, miksi Varhan työntekijä oli ottanut verinäytteitä virheellisesti samalla neulalla eri potilailta.

– Yhdellä tällaisella neulalla on luvallista ottaa samalta henkilöltä enemmän kuin yksi verinäyte, mutta samaa neulaa ei saa käyttää eri henkilöiden verinäytteiden ottoon, Pöyhönen totesi.

Hänen mukaansa Varhaan oli tullut tiistaina julki tulleen uutisen jälkeen vain jokunen tiedustelu asiasta. Neulavirheelle altistuneille tarjotaan mahdollisuus verinäytteiden ottoon, ja seuranta jatkuu noin puoli vuotta.

Ilta-Sanomat uutisoi tiistaina, että verinäytteitä virheellisellä tavalla ottanut työntekijä on vapautettu työtehtävistään. Helsingin Sanomien mukaan kotihoidossa työskennellyt lähihoitaja oli ottanut näytteitä virheellisesti samalla neulalla viimeisen vuoden ajan.