Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"On ajateltu, että markkinat hoitavat kaiken itse" – EU-komissio näytti seuraavan siirtonsa vihreän teknologian kiristyvässä kilpailussa

EU-komissio ehdottaa uutta asetusta puhtaan teknologian tuotannon lisäämiseksi EU:ssa. Keskeisiä teknologioita olisivat muun muassa tuuliturbiinit, lämpöpumput, aurinkopaneelit, uusiutuva vety sekä hiilidioksidin varastointi.

Tavoitteena on varmistaa, että puhtaan teknologian valmistuksen määrä Euroopassa olisi vuosikymmenen lopussa vähintään 40 prosenttia keskeisissä teknologioissa.

Ehdotus on samaa kokonaisuutta kriittisten raaka-aineiden saatavuuden turvaavan ehdotuksen kanssa, jonka komissio niin ikään esitteli torstaina. Molempien taustalta löytyy muun muassa huolta siitä, millaiseksi riippuvuudet Euroopan energiatuotantossa muotoutuvat.

Eurooppa on joutunut irtautumaan nopealla tahdilla venäläisestä fossiilisesta öljystä ja kaasusta, mutta samalla riippuvuus Kiinasta uhkaa lisääntyä. Kiinan asema on huomattavan vahva esimerkiksi harvinaisten maametallien tuotannossa, joita tarvitaan monenlaiseen elektroniikkaan, uusiutuvan energian teknologiaan ja aseisiin.

Protektionismin paluu

Komission kaavailemaa sääntelyä voi tarkastella myös laajemmin suhteessa maailmanlaajuisesti kiihtyneeseen protektionismiin. Pyristely Kiina-riippuvuudesta on tärkeässä roolissa, mutta myös Yhdysvallat on lanseerannut vihreäksi elvytyspaketiksi nimetyn kokonaisuuden.

Siinä yhdistyvät protektionistinen sääntely ja satojen miljardien dollarien tukiaiset yrityksille, minkä on pelätty imevän investointeja Euroopasta.

Torstaina tiedotustilaisuudessa EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans tyrmäsi ajatuksen, että markkinat hoitaisivat kaiken oma-aloitteisesti.

Hän sanoi, että EU-kansalaiset ovat hankkineet esimerkiksi aurinkopaneeleja, koska ne ovat olleet edullisia. Tämän kehityksen jatkumisesta on hänen mukaansa syytä huolehtia.

Lisäksi hän myönsi, että unionissa ei haluta olla luomassa pohjaa tuotannolle, josta muut vievät voitot.

– Olisi vanhanaikaista teollisuuspolitiikkaa edustava virhe, että ei olisi teollisuuspolitiikkaa. Ja näin meillä on Euroopassa ollut liian kauan. On ajateltu, että markkinat hoitavat kaiken itse, Timmermans sanoi.

Timmermansin mukaan Euroopassa ymmärretään nyt, että Kiina teki vuosikymmen sitten strategisia valintoja. Näitä Euroopassa on hänen mukaansa tehtävä nyt tulevia vuosikymmeniä ajatellen.

Ulostulo miellytti viereisessä puhujanpöntössä seisoneen Thierry Bretonin korvaa, minkä hän myös itse välittömästi kertoi. Breton on sisämarkkinoista vastaava komissaari, joka ei ole kaihtanut tuoda eri yhteyksissä esille ehdotelmia, joilla EU:n kilpailukykyä voisi parantaa puuttumalla mitä erilaisimmin keinoin poliittisilla operaatioilla markkinoiden toimintaan.

Pitkä lista toimia

Komission kaavailema asetus toisi pitkän listan toimia, joilla puhtaan teknologian käyttöä ja valmistamista turvattaisiin.

Esimerkiksi julkisten viranomaisten olisi otettava jatkossa huomioon kestävyyskriteerejä aiempaa paremmin julkisissa hankinnoissa. Luvassa olisi myös näiden teknologioiden tuotantoon liittyvää sääntelyn keventämistä, alaan liittyvän koulutuksen lisäämistä, uusien teknologioiden testaamisen helpottamista, tietojen vaihtamista unionin jäsenmaiden kesken ja rahoituksen helpottamista.

Muun muassa useita unionin rahoitusohjelmia olisi mahdollista hyödyntää investointien rahoittamisessa.

Seuraavaksi ehdotettua asetusta tarkastelevat Euroopan parlamentti ja jäsenmaat.