Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pankkihuolet painavat kursseja Euroopassa ja Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa First Republic Bank herättää edelleen huolta sijoittajissa. Yhtiön osakekurssi painui yli 20 prosenttia sen jälkeen, kun kaupankäynti alkoi tänään Wall Streetillä. Kun kauppaa oli käyty puolisen tuntia, liikkui kurssi noin 17 prosenttia miinuksella.

Toistakymmentä amerikkalaista pankkia sopi torstaina pelastuspaketista vaikeuksissa olevalle First Republic Bankille, jonka pelättiin kaatuvan kalifornialaispankki Silicon Valley Bankin (SVB) vanavedessä

Pörssipäivä alkoi Euroopassa nousuvireessä, mutta iltapäivään mennessä kurssit olivat kääntyneet laskuun. Euroopan suurista pörsseistä esimerkiksi Frankfurt on päivän edetessä painunut miinukselle, ja sen DAX-indeksi liikkui noin 1,5 prosenttia pakkasella noin puoli viideltä iltapäivällä Suomen aikaa.

Wall Streetillä Yhdysvalloissa oli heti valmiiksi laskuavaus, minkä jälkeen teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi haki jonkin aikaa suuntaa. Kun kauppaa oli käyty pari tuntia, oli myös Nasdaq painunut miinukselle.

Nordean lasku jatkui Helsingissä

Lasku jatkui iltapäivällä myös Helsingin pörssissä. Ennen viittä iltapäivällä yleisindeksi OMXH oli noin 1,8 prosenttia pakkasen puolella.

Vaihdetuimpien osakkeiden kärjessä oli Nordea, jonka kurssi on luisunut alaspäin viikon aikana kansainvälisen pankkisektorin huojunnan myötä. Iltapäivään mennessä kurssilaskua oli Nordealle kertynyt 3,3 prosenttia aamun avauslukemista.

Vaihdetuimpien osakkeiden suurin laskija oli Stora Enso, jonka kurssi oli laskenut lähes 8 prosenttia. Myös UPM-Kymmenen kurssikehitys näytti miinusta lähes 3,9 prosentin verran.

Aasiassa pörssit reagoivat positiivisesti

Aasian pörssit sulkeutuivat aiemmin tänään plussan puolella. Markkinat ovat reagoineet positiivisesti eiliseen uutiseen siitä, että toistakymmentä amerikkalaista pankkia sopi pelastuspaketista vaikeuksissa olevalle First Republic Bankille. Konsortion kokoon haaliman paketin koko oli 30 miljardia dollaria.

Uutisen jälkeen Wall Street Yhdysvalloissa päätyi torstaina vahvasti plussan puolelle.

Ranskan keskuspankin pääjohtaja Francois Villeroy de Galhau sanoi tänään, että Euroopassa pankit ovat hyvässä kunnossa, eikä niiden tilanne ole samanlainen kuin joidenkin yhdysvaltalaisten pankkien.

– Ranskalaiset ja eurooppalaiset pankit ovat erittäin vakaita, sanoi Villeroy de Galhau BFM Business -televisiokanavalla.

Hänen mukaansa vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen luodut pankkisäännöt ovat olleet tehokkaita.

Yhdysvalloista on kuulunut viime aikoina huolestuttavia uutisia. Noin viikko sitten Yhdysvalloissa pankkiviranomainen kertoi ottavansa haltuunsa rahoituskriisiin joutuneen Silicon Valley Bankin.

Kalifornialaisia teknologiayrityksiä rahoittanut pankki joutui kriisiin ilmoitettuaan usean miljardin osakeannista. Sen seurauksena asiakkaat alkoivat vetää talletuksiaan pankista, mikä johti kassakriisiin. Pankin kriisi puolestaan johti pörssikurssien laskuun eri puolilla maailmaa.

Viranomaiset päättivät sulkea myös newyorkilaisen Signature Bankin.

Credit Suisse "erityistapaus"

Sveitsiläistä pankkijättiä Credit Suissea Villeroy de Galhau kutsui erityistapaukseksi.

– Se on pankki, jolla on sekä ongelmia liiketoimintamallissa että puutteita sisäisessä valvontajärjestelmässä.

Credit Suissen kurssi lähti syöksyyn Saudi-Arabian suurimman liikepankin Saudi National Bankin kerrottua, ettei se ole nostamassa enää omistusosuuttaan Credit Suissesta.

Torstaina Credit Suisse kertoi lainaavansa enimmillään 50 miljardia Sveitsin frangia eli noin 50,7 miljardia euroa maan keskuspankilta.

Villeroy de Galhau on Euroopan keskuspankin (EKP) hallintoneuvoston jäsen.

EKP päätti eilen nostaa ohjauskorkojaan aiemman suunnitelmansa mukaisesti 0,5 prosenttiyksiköllä huolimatta kansainvälisellä pankkisektorilla ilmenneestä epävarmuudesta.

– Vahvistan, että ensisijainen tavoite on taistella inflaatiota vastaan.