Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Josep Borrellin ammusaloite tulee ulkoministerien pöydälle Brysselissä – Antti Kaikkonen ja Pekka Haavisto tapaavat lisäksi Naton päämajassa Jens Stoltenbergin

Ulko- ja puolustusministerit hakevat Brysselissä poliittista siunausta ammusaloitteelle, jota EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell ehdotti aiemmin tässä kuussa puolustusministerien epävirallisessa kokouksessa Tukholmassa. Tarkoituksena olisi helpottaa Ukrainan ammuspulaa unionin jäsenmaiden omista varastoista ja hankkia ammuksia jäsenmaiden yhteishankinnoilla sekä lisätä puolustusteollisuuden kapasiteettia.

Suomesta Brysselissä ovat ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Kaksikon on lisäksi määrä tavata iltapäivällä Naton päämajassa puolustusliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg, minkä lisäksi Haavistolle on kaavailtu kahdenkeskistä tapaamista muun muassa Unkarin ulkoministerin Peter Szijjarton kanssa.

Apua alavireiseen tuotantoon

EU-alueen ulko- ja puolustusministerien päätettäväksi tulevalla ammusaloitteella pyritään saamaan apua Ukrainan ammuspulaan. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on aiheuttanut tilanteen, jossa tuotanto on osoittautunut liian alavireiseksi suhteessa kysyntään.

Yhtenä ongelmana on se, että aseteollisuuden ei kannata avata uusia tuotantolinjoja, jos niillä ei ole käsitystä riittävän pitkäaikaisesta kysynnästä. Siihen Borrellin aloitteella haetaan ratkaisua. Alkujaan ajatus ammusten yhteishankinnoista tuli Virosta.

Selvää on jo nyt, että myös mahdollisen poliittisen yhteisymmärryksen jälkeen tekninen työ aloitteen parissa jatkuisi, ja mitään hopealuotia aloitteesta tuskin edes poliittisen sovun jälkeen olisi tulossa.

Financial Times -lehden haastattelemat puolustusteollisuuden asiantuntijat ovat nostaneet esille, että tuotantolinjojen lisäksi pulaa on tällä hetkellä myös tarvittavista raaka-aineista. Myös se vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti tuotantoa on mahdollista lisätä.