Ukrainassa turvallisuuspalvelu SBU:n entinen aluejohtaja Harkovassa on syytettynä maanpetoksesta. Asiasta Telegramissa kertovan tutkintaviranomaisen mukaan ex-johtajaa uhkaa elinkautinen tuomio.
Tutkinnan mukaan miehen epäillään osallistuneen alueen puolustuksen sabotointiin sen sijaan että hän olisi pyrkinyt suojaamaan aluetta viholliselta.
Suuri osa Venäjän rajalla sijaitsevasta Harkovan alueesta oli Venäjän miehittämä hyökkäyssodan alusta syyskuuhun asti. Tutkinnan tekijät sanovat, että epäilty uskoi Venäjän hyökkäyksen onnistuvan ja toivoi Venäjän viranomaisten kohtelevan häntä suotuisasti puolustuksen sabotoinnin vuoksi.
Epäiltyä syytetään esimerkiksi asemansa jättämisestä luvatta sotatilalain aikana sekä henkilöstön lähettämisestä kotiin laittomasti. Lisäksi hänen sanotaan tahallisesti järjestäneen Venäjän joukoille mahdollisuuden ottaa haltuunsa aseita ja suojavälineitä turvallisuuspalvelun tiloista.
Tapausta on määrä käsitellä oikeudessa.
Epäilty toimi SBU:n aluejohdossa Harkovassa vuodesta 2020 toukokuuhun 2022 asti, kunnes Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi antoi hänelle potkut. Zelenskyin mukaan epäilty ei puolustanut kaupunkia hyökkäyksen ensimmäisinä päivinä vaan ajatteli ainoastaan itseään.
Heinäkuussa lähtöpassit sai SBU:n johtaja Ivan Bakanov. Zelenskyi kertoi tuolloin, että tutkinnassa on yli 650 tapausta turvallisuusviranomaisista, joita epäillään maanpetoksesta ja Venäjän avustamisesta.
Hersonissa SBU:n viranomaisen epäillään antaneen Venäjän joukoille salaisiksi luokiteltuja karttoja miinakentistä, joiden tarkoituksena on ollut haitata Venäjän joukkojen etenemistä.
Venäjän viranomaiset aloittivat esitutkinnan Kansainvälisen ICC:n syyttäjästä ja tuomareista
Venäjän viranomaiset kertoivat maanantaina aloittaneensa esitutkinnan Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) syyttäjän Karim Khanin ja useiden muiden ICC:n tuomarien toiminnasta. Tuomioistuin antoi perjantaina pidätysmääräyksen Venäjän presidentistä Vladimir Putinista.
Pidätysmääräyksen syynä oli ukrainalaisten lasten laiton siirtäminen Venäjän miehittämiltä Ukrainan alueilta Venäjälle, mikä on sotarikos. Putinin lisäksi pidätysmääräys annettiin perjantaina Venäjän lapsiasiavaltuutetusta Marija Lvova-Belovasta.
Khaniin kohdistuvat epäilyt koskevat venäläisviranomaisten mukaan "rikossyytteiden nostamista viattomaksi tiedettyä henkilöä kohtaan sekä hyökkäyksen valmistelusta sellaista henkilöä kohtaan, joka nauttii kansainvälistä suojelua".
Hollannin Haagissa sijaitseva ICC käsittelee sellaisia sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan, joita maat itse eivät voi tai halua käsitellä.
Venäjä ei ole ICC:n jäsen eikä tunnusta tuomioistuimen toimivaltaa. Venäjä kommentoi taannoin, että pidätysmääräys on merkityksetön. Maan entinen presidentti Dmitri Medvedev vertasi sitä vessapaperiin.