Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veturinkuljettajien lakko päättyy, junat liikkeelle perjantaina aamuyöllä

Junaliikenteen pysäyttänyt veturinkuljettajien lakko päättyy. Palvelualojen työnantajat Paltan ja Rautatiealan Unioni RAUn hallinnot ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen veturinkuljettajien työehtosopimukseksi.

VR kertoo, että junaliikenne käynnistyy perjantaina aamuyöllä. Lähiliikenteen ensimmäinen vuoro lähtee liikkeelle kello 4.04 ja kaukoliikenteen ensimmäinen vuoro kello 3.40.

Junaliikenteessä on VR:n mukaan vielä mahdollisesti odotettavissa muutoksia, kuten korvaavia bussikuljetuksia sekä yksittäisiä peruutuksia lähipäivien aikana. Myös ravintolavaunut voivat olla osassa kaukojunista aluksi suljettuna tai tuotevalikoimassa voi olla puutteita. Pääosin tilanteen arvioidaan kuitenkin palautuvan normaaliksi noin vuorokauden kuluessa liikenteen alkamisesta. Oman junan tilanteen voi tarkistaa reaaliajassa VR:n verkkosivuilta.

Veturinkuljettajien lakko pysäytti koko maan junaliikenteen maanantaina. Työmarkkinaosapuolet hyväksyivät tänään neuvottelutuloksen työehdoista, ja veturinkuljettajat palaavat töihin perjantaina alkaviin työvuoroihin.

VR palauttaa lippujen hinnan lakon ajalta

VR kertoo, että se palauttaa kaikille asiakkaille lakon ajalle ostettujen matkalippujen hinnan automaattisesti noin viikon sisällä. Palautus tapahtuu samalle maksutavalle, jolla lippu on maksettu, eli rahaa palautetaan esimerkiksi pankkikorttien, luottokorttien ja verkkopankkien kautta. Palautuksia käsitellään päivä kerrallaan.

– Jos emme pysty suoraan palauttamaan rahaa automaattisesti, olemme asiakkaisiin yhteydessä sähköpostitse, VR sanoo tiedotteessa.

Automaattinen palauttaminen ei kuitenkaan onnistu, jos lippu on ostettu R-kioskista tai asemien lippuautomaateista. Tällöin VR:llä ei ole edes asiakkaan yhteystietoja. Junalipusta voi näissä tapauksissa hakea korvausta VR:n verkkosivujen kautta.

Korotukset yleisen linjan mukaiset

Valtakunnansovittelijan toimisto onnittelee Twitterissä työehtosopimuksen neuvottelijoita. Samalla se toteaa, että urakka oli raskas ja ratkaisu löytyi vasta neljännellä yrityksellä.

Veturinkuljettajien työehtoneuvotteluissa ei loppuvaiheessa niinkään kiistelty palkoista, vaan kiistat liittyivät työssä jaksamiseen ja työhyvinvointiin kuten viikkolepoaikaan.

Paltan neuvottelujohtaja Pasi Vuorio kertoo, että työehtosopimukseen sovittiin yleisen linjan mukaiset palkankorotukset. Lisäksi sopimus sisältää laajan hankkeen, jolla tuetaan työhyvinvointia, työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista epäsäännöllisessä vuorotyössä sekä mahdollistetaan tehokas työvuorosuunnittelu. Hanke sisältää paikallisen sopimisen mahdollisuudet työehtosopimuksen työaikamääräyksistä.

Hyväksytyn kaksivuotisen sopimuksen mukaan veturinkuljettajien palkkoja korotetaan 4,0 prosentin suuruisella yleiskorotuksella toukokuun alusta tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta lukien. Ensi vuonna veturinkuljettajat saavat 2,0 prosentin suuruisen yleiskorotuksen kesäkuun alusta.

– Olemme tyytyväisiä, että sovintoon päästiin vaikeiden neuvottelujen päätteeksi. Kaksivuotinen sopimus mahdollistaa työehtojen pitkäjänteisen kehittämisen yhdessä, Vuorio sanoo tiedotteessa.

Viikkolevosta sopu paikallisella sopimisella

Rautatiealan Unioni RAU kertoo, että työehtosopimuksen yhteydessä sovittiinkin viikkolevon pidentämisestä kaksi kertaa kolmen viikon jaksossa 58 tuntiin tai kerran 60 tuntiin. Tämä sovittiin allekirjoituspöytäkirjalla määräaikaisesti paikallisella sopimisella.

– Seuraavalla sopimuskaudella on paljon tekemistä työssä jaksamisen ja työhyvinvoinnin kehittämisessä ja sille on rakennettu onnistumisen polku. Nyt on tärkeää, että tuloksia syntyy, muuten ollaan kahden vuoden päästä samassa tilanteessa ja silloin pois pääsy on entistä hankalampaa, RAUn puheenjohtaja Tero Palomäki sanoo tiedotteessa.