Yleinen

Päivi Ryhtä ikuistaa Hämeen vauvoja–yhteen pieneen koriin mahtuu maailmankaikkeus

Tammelalainen Päivi Ryhtä ikuistaa vastasyntyneet pehmoisessa pesässä Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysosastolla. Tärkeintä kuvatessa on lämpö ja turvallisuus.
Päivi Ryhtä häivyttää kuvissaan Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysosaston päivähuoneen niin, että maailmaan ei mahdu muuta kuin kuvattava vauva.

Valokuvaaja Päivi Ryhdän kamera rakastaa suun mutrua, posken nukkaa, läpikuultavaa ihoa ja hentojen ripsien olematonta varjoa. Hänen kuvauskohteensa on vetoavin eli juuri syntyneet vauvat.

– Jokainen vauva ja hänen ensimmäiset tuntinsa tai päivänsä ovat ainutkertaisia kuvan aiheita. Jokainen kuva on myös ainutkertainen, vaikka asetelma olisikin samankaltainen kaikilla vauvoilla. Vauva kasvaa ja muuttuu paljon jo ensimmäisten viikkojen aikana, joten on hienoa saada tallentaa nämä ensimmäiset hetket.

Ryhtä on yksi maamme harvoja synnytysosastoilla vierailevia valokuvaajia. Hän vetää maanantaisin ja torstaisin matkalaukullisen rekvisiittaa, kuvausalustoja ja kameransa Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysosaston päiväsaliin.

Vaikka kännykkäkamerat vastasyntynyttä ahkerasti tallentavatkin, useat vanhemmat haluavat vauvasta myös ammattilaisen ottaman muotokuvan.

– Etukäteen en tiedä montako vauvaa kuvauksiin tulee – joskus yksi tai toisinaan seitsemän. Se riippuu synnytysten määrästä. Olen kuvannut sairaalassa vauvoja muutaman tunnin ikäisistä viikon vanhoihin.

Ryhtä ajattelee, että vastasyntyneen vauvakuva on ensimmäinen muotokuva kokoelmassa, joka karttuu vuosien varrella. Vauvakuvien jälkeen tulevat 1-vuotiskuvat, sitten päiväkoti- ja koulukuvaukset. Potrettien rivi jatkuu rippikuvalla, ylioppilaskuvalla ja hääkuvilla. Ihmisen tarina kasvaa kuva kerrallaan.

Matkalaukusta paljastuu vauvoille lämmin pesä sekä valikoima erivärisiä pehmeitä kapaloita ja pipoja. Runsasta rekvisiittaa kuvissa ei tarvita, sillä vauva on itsessään täydellinen malli.

Ryhdän mukaan vauvakuvaus on aivan omanlaisensa kuvauslajityyppi, jossa iso sija on ihan muulla kuin itse kuvaamisella.

– Tärkeintä on pienten turvallisuus ja viihtyvyys kuvaustilanteessa. Kapalo rauhoittaa ja lämmittää vauvaa, samoin kuin lämpöpuhallin. Kuvat onnistuvat parhaiten, kun vauva on levollinen.

Kuvat ovat vanhemmille ja vauvan muulle lähipiirille tärkeitä: niistä teetetään tauluja tai niitä käytetään esimerkiksi kastekutsuissa. Ryhtä lähettää kuvan tilanneelle korkearesoluutioisen kuvatiedoston ja somekuvaksi sopivan tiedoston sähköpostilla.

– Asiakas voi sitten vapaasti tilata kuvatuotteita haluamastaan paikasta.

Ryhtä pääsi parikymppisenä opiskelemaan alaa, mutta on kulkenut kohti valokuvaajan ammattia muiden media-alan töiden kautta. Hän työskenteli ison aikakauslehtitalon studiolla kuvaussihteerinä ja harrasti kuvausta.

Kun muutto perheen kotiseudulle Tammelaan tuli ajankohtaiseksi, hän pohti perinteisen valokuvaamon perustamista.

– Forssan seudulla olikin jo niin monta lahjakasta kuvaajaa, että minun piti erikoistua. Vauvakuvaus alkoi kiinnostaa, mutta ennen siihen ryhtymistä kävin seuraamassa kuinka Hanna Stengård-Nybom kuvaa vastasyntyneitä vauvoja Turussa. Se opetti paljon.

Hän on hakenut oppia vauvakuvauksen taitajien pitämistä työpajoista muun muassa Lontoossa, Budapestissa ja Helsingissä. Hän jatkaa nyt valokuvauksen opintoja Visuaaliviestinnän instituutissa Tampereella.

– Parhaiten kehittyy kuvaamalla.

Vuoden aikana Ryhtä on kuvannut noin 250 vauvaa synnytysosastolla, jossa syntyy noin 1 400 vauvaa vuodessa.

– Kaksi kuvauspäivää ei itse asiassa riitä, koska kuvattavia olisi paljon enemmänkin. Olen joskus saanut vanhemmilta kyynelsilmäistäkin palautetta, että osastolta kotiudutaan nopeasti eikä kuvauspäivä aina osu sairaalajaksolle.

Matka Tammelasta on kuitenkin sen verran pitkä, että kolmas päivä ei aikatauluihin mahdu.

– Ehkä löydän tähän työhön kumppanin. Harmittaa, kun kaikki halukkaat eivät ole kuvaan päässeet.

Ryhtä on perustanut tämän vuoden alussa studion Forssan Koulukadulle, jossa hän kuvaa myös vauvoja.

– Näihin kuvauksiin käytän kolmisen tuntia, ja niissä edetään todella rauhallisesti.

Vauvakuvausten lisäksi Päivi Ryhtä tekee monipuolisesti erilaisia yrityskuvauksia. FL

Asiasanat

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic